Wat is nu Crawlen?

20/09/2017 0 Door crawlerfreaks

Wat is nu Crawlen?

 

RC Rock Crawling is geen snelle RC sport. Het gaat hier niet om snelheid, het gaat vooral om kracht en manoeuvreerbaarheid en de denkbeeldige lijn zoeken tussen obstakels en extreem ongelijke gronden. Vaak zijn dit rotsachtige oppervlakken die veel andere standaard Rc auto’s niet kunnen hanteren. en die echt vastlopen op dat terrein, terwijl jij met je Crawler gewoon doorgaat en er moeiteloos overheen kruipt   (Crawler,Crawl).

Terwijl sommige RC-vrachtwagens en Truggies heus wel wat ruig terrein kunnen hebben, lopen ze toch vaak vast over rotsen of ruiger terrein. En juist daarom is er een gespecialiseerde klasse ontworpen,deze klasse genaamd  Rock Crawlers  zijn hier uitermate geschikt voor.  Deze Crawlers zijn dus ontworpen om nog beter op de rotsen of ruiger terrein te rijden. De laatste jaren zijn er steeds meer en meer gespecialiseerde RC modellen beschikbaar en bijgekomen. denk hierbij aan merken zoals Rc4wd, Axial,Traxxas,Gmade CrossRc om er maar een paar te noemen. Tevens zijn deze Crawler auto’s er ook steeds realistischer uit gaan zien.  En dan kan je al gauw spreken over een Scaler maar ook daar liggen de definities weer verschillend per persoon. maarrr die discussie ga je echt wel meemaken.. leuk of niet de discussie definitie van Scaler/Crawler komt altijd terug!!.  Maar goed dat is een ander onderwerp 😉   Er zijn een paar kenmerken die je vaak terug ziet bij deze groep. dit zijn onder andere

:Vermogen. Voor rockcrawling wil je meer gecontroleerde kracht (koppel) in plaats van hoge snelheid en hoge RPM’s. dus ga je motoren gebruiken die veel meer koppel hebben en een lagere snelheid.

Crawlers kunnen gebruik maken van Brushless of Brushed motoren . de brushed keuze is bijna altijd van toepassing,  Dit omdat brushless motoren zonder sensor kunnen gaan stotteren bij lagere snelheid en dat ziet er gewoon niet erg realistisch uit. en dat gekke stotteren,dit noemen we  coggen   (Zie filmpje) tevens kunnen motors met sensor zeer slecht tegen vuil en water, ja je kan het verbeteren maar dan moet je echt e.e.a. gaan verdiepen in het waterdicht maken met plastidip en of speciale coatings .ook hier komen we nog op terug.  Je kan dan wel kiezen voor brushless met sensor, maar daar zijn de prijzen niet echt goedkoop van. Dus het meest voorkomende is daarom dan ook de brushed motor. Er is een breed scala aan brushed motors met verschillende gradaties ,die gradaties noem je dan Turns hoe lager de *turns (*wikkelen van omwentelingen van motor.) Hoe hoger de turns  bv 55 turns hoe langzamer de motor maar wel veel krachtiger.  ook daar moet je dus een balans gaan zoeken, Snelheid om op die grote zandberg te komen of kracht om over die stenen te geraken. En soms is er iets meer kracht of snelheid nodig om over die hoge berg te geraken en dan is dus koppel niet altijd afdoende ,dus daar de balans in zoeken is een ware kunst. Om dit iets anders op te lossen zijn er bijvoorbeeld weer servo geschakelde versnellingsbakken 2 speed schakelbak die nog meer kracht leveren bij lage snelheden of in de andere versnelling meer snelheid leveren om net over die berg te manoeuvreren. maar daar zal de prijs ook weer naar zijn. dit is dus echt iets waar je rekening mee moet houden. Dan hebben we ook nog de  Centre of Gravity oftewel de COG  want u wilt niet dat als uw auto over de rotsen rijd ,dat de auto zo hoog staat op de banden dat die bij de eerste helling meteen omvalt .  Grote banden op een Rotscrawler helpen natuurlijk om de nodige bodemvrijheid te geven. maar dan is de uitdaging ook een stuk minder, de meeste auto’s die 2.2 banden gebruiken zeggen wel:  ja ik geraak er sneller doorheen. dat is zeker waar ,maar het kantelpunt ligt gewoon veel hoger..  kortom u ligt dus eerder om ,dit noemen we de bekende kantelbak 😉  (popcornissue)  methode . Maar dat is gelukkig ook weer op te lossen door tegengewicht te gebruiken en deze zo laag mogelijk te gebruiken.  bijvoorbeeld door lood in de velgen of gewicht aan de assen te plaatsen  zodat u de obstakels kunt overwinnen zonder om te vallen. Want als die omvalt en je pakt de auto met de hand weer op Dat noemen ze dan The hand of God . en in sommige evenementen G6 bijvoorbeeld of de Rcfun trophy is het credo echt teamwork, en niet met je hand oppakken.. dus lieren/slepen en of helpen doormiddel van zacht duwen alles behalve oppakken.  maar ook hier komen we aan andere keer op terug..

 

Tevens wil je dat de gewichtsverdeling goed zit.. niet teveel gewicht op de voorkant. want dan valt de auto voorover bij een steile afdaling, maar je wilt ook niet dat het gewicht helemaal in de achterkant ligt, want met het beklimmen van een steile rots val je door de zwaartekracht weer achterover. kortom, het is echt een spel en dat spel is, dat jij de grenzen leert van jouw auto. hoe ver kan je gaan, en als ik dit nu aanpas. dan zou ik wel eens veel verder kunnen komen.. en combineer die passie met het rondlopen in een bos of in de natuur.. heerlijk toch?

aanpassen en klussen aan de auto’s noemen we modden.  je modificeert de auto (mods) de een vind het al snel goed met een RTR (Ready to Run auto ) en de ander koopt een kit en veranderd daar een en ander zelf aan. die mods zijn er best veel. de meeste beginnen met de batterijmod ,  Het (ver) plaatsen van dingen zoals de batterij aan de voorzijde in plaats van de achterkant van de auto ,kan bijvoorbeeld helpen bij het verdelen van het gewicht, de assen kan je aanpassen en van staal maken i.p.v. kunststof ,de gelijmde velgen vervang je bijvoorbeeld door aluminium Beadlocks

beadlocks

Dit staat mooi  en je hebt weer wat extra gewicht laag zitten  dus valt je auto weer minder snel om, en zo kan je nog wel even doorgaan.

De meeste rockcrawlers  hebben pertinent 4-wielaandrijving en veel hebben ook al vier wiel besturing.  4-wiel besturing is al sinds de jaren ’80 in de RC-hobby aanwezig .Het betekent dat alle 4 wielen het vermogen hebben om te bepalen welke richting het voertuig draait. Als je naar het voertuig kijkt en de voorwielen naar links draait, zouden de achterwielen naar rechts worden gericht.  Met de juiste 4WS-opstelling kunt u ook het bekende krab lopen uitvoeren, waarbij alle vier de wielen in dezelfde richting draaien .

crab rijden

Wat 4WS betekent : voor RC rock crawlers is het een betere mogelijkheid om te manoeuvreren in kleine gebieden, en om dan weer beter weg kunnen op ongelijke oppervlakken en een grotere voorsprong op je mede rijders. maar niet alle Crawlers hebben 4WS, maar je ziet het wel steeds meer. op de echte Crawler competities is het een gemeenschappelijk goed en een must om mee te komen. voor funrijders met af en toe wat vriendschappelijk crawlen/scalen is het niet verplicht en eigenlijk ook niet nodig ,maar wel leuk om te laten zien wat je er mee kan doen.  kortom dit is eigenlijk in een notendop wat CRAWLEN nu is ,en eigenlijk is de hobby lekker naar buiten.. en misschien tot ziens op de diversen evenementen.. kijk dan ook meteen even in onze kalender om de datums te zien..

              Voor al uw Rc items!